Urk maakt wat los bij mensen en dat is niets nieuws
Het (voormalig) eiland en zijn bewoners zijn door de geschiedenis heen door schrijvers, journalisten en kunstenaars op allerlei manieren beschreven en afgebeeld. Wie kan echter zeggen dat hun beeld volledig origineel is? Wie heeft Urk voor het “eerst” ontdekt?

20 april 2023 - Op 20 april 2023 organiseerde Stichting Erfgoed Urk (SEU) samen met de gemeente Urk de Informatieavond Archeologie Zeeheldenwijk en Port of Urk. Hier deed voorzitter Klaas Post een oproep aan de Urker politiek om de Urker amateur archeologen een strippenkaart beschikbaar te stellen voor ondersteuning van professionele archeologen.

 

Urk, 15 februari 2023  -  ‘Op stap met Urker Dienstmeisjes’. Zo heet het lessenpakket dat Stichting Erfgoed Urk vandaag in de historische Botterschuur lanceerde. Niet minder dan 24 docenten van negen Urker scholen namen deel. Het lessenpakket is gericht op groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

20 april 2023 - Op 20 april 2023 organiseerde Stichting Erfgoed Urk (SEU) samen met de gemeente Urk de Informatieavond Archeologie Zeeheldenwijk en Port of Urk. We namen een kijkje op het gebied ten zuid-oosten van de Urker keileembult in 6500 tot 5000 v Chr. De archeologen die onderzoek doen in Port of Urk en Zeeheldenwijk denken met maar liefst 360.000 vondsten nieuwe inzichten te krijgen in de tijd dat jager-verzamelaars boer werden.

Urk, 3 januari 2023  -  Op een zonnige januaridag was het dan eindelijk zover: de Dienstmeisjesroute werd feestelijk geopend. Commissaris van de Koningin Leen Verbeek trok samen met zes leerlingen van de Musicalschool Light Up de boezel van de eerste infopaal op de Westhaven. Daarna wandelde het gezelschap langs de zes meerpalen, waar de musicalsterren 'hun' dienstmeisjesverhaal vertelden. Een stralende opening van een bijzondere, nieuwe attractie in Urks oude dorp.