Lesbrief ‘Op stap met Urker dienstmeisjes’ gepresenteerd
Urk, 15 februari 2023 - ‘Op stap met Urker Dienstmeisjes’. Zo heet het lessenpakket dat Stichting Erfgoed Urk vandaag in de historische Botterschuur lanceerde. Niet minder dan 24 docenten van negen Urker scholen namen deel. Het lessenpakket is gericht op groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.
Dienstmeisjesroute feestelijk geopend
Urk, 3 januari 2023 - Op een zonnige januaridag was het dan eindelijk zover: de Dienstmeisjesroute werd feestelijk geopend. Commissaris van de Koningin Leen Verbeek trok samen met zes leerlingen van de Musicalschool Light Up de boezel van de eerste infopaal op de Westhaven. Daarna wandelde het gezelschap langs de zes meerpalen, waar de musicalsterren 'hun' dienstmeisjesverhaal vertelden. Een stralende opening van een bijzondere, nieuwe attractie in Urks oude dorp.
Dag van de Urker Geschiedenis 2022: Het slavernijverleden van Urk
Urk, 8 oktober 2022 - Wie altijd dacht dat Urkers vrije en onafhankelijke lieden waren geweest, kwam er op de Dag van de Urker Geschiedenis achter dat de werkelijkheid toch anders was. In een tot de nok toe gevulde Botterschuur vertelde historicus Anton Kos dat ook Urk een slavernijverleden kent. De Urker boeren waren onvrijen van beide geslachten.
Anton Kos deed onderzoek naar Nardinclant (het Gooi) dat net als Urk in het jaar 968 door graaf Wichman werd geschonken aan het stift Elten. De rechten over de landen van Urk waren al in de negende eeuw geschonken door de keizer als beloning voor het verdrijven van de Vikingen. Nadat graaf Wichman in 964 weduwnaar was geworden en een paar jaar later ook nog zijn enige zoon overleed, besloot hij het stift Elten te stichten met zijn jongste dochter Liutgard als abdis.
Geschiedenis van Urk nu beter doorzoekbaar
De website van de Stichting Urker Uitgaven bevat al een schat aan Urker historie, maar die is nóg omvangrijker geworden. In het kader van het 40-jarig bestaan zijn veertig publicaties online gezet.
Onder de bezielende leiding van Tromp de Vries en Albert van Urk verschenen tientallen publicaties over de Urker geschiedenis. De eerste uitgave ‘Urk is zo mooi’, van dorpsdichteres Mariap van Urk-Koffeman, was al snel uitverkocht. En datzelfde gold voor de uitgaven die volgden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Over visserij, vissers, verenigingsleven, klederdracht, boeren en vrouwen van Urk.
Meindert de Boer winnaar van de Cornelis de Vries-prijs
Urk, 8 oktober 2022 - Elk jaar weer een spannend moment op de Dag van Urker Geschiedenis: wie krijgt de Cornelis de Vries-prijs voor een belangrijke bijdrage aan de Urker geschiedschrijving? Op 8 oktober 2022 ontving Meindert de Boer de oorkonde en schilderij uit handen van wethouder Freek Brouwer.
Meindert de Boer (1945) staat bekend als de maker van de ‘kotterbijbel’. Vanuit de stuurhut van de UK 97 en later vanaf de wal werkte hij aan een compleet register van de Urker vloot. Dit resulteerde in twee lijvige werken: 50 jaar Urker visserschepen en De Urker vloot van toen. Misschien komt er zelfs nog wel een derde: eentje over historische botters.