Nationale Archeologiedagen op Urk en Schokland 18-20 juni 2021

Door Redactie | Tijdens de Nationale Archeologiedagen (18 tot 20 juni 2021) wordt op Schokland en Urk de archeologie van het Zuiderzeegebied in het zonnetje gezet. Op Schokland is de ‘levensechte’ reconstructie van een prehistorische bewoonster te zien. Op Urk kunnen diverse archeologische attracties worden bezocht.

Tijdens de Archeologiedagen bieden Museum Schokland, Museum Het Oude Raadhuis en Stichting Urker Uitgaven een coronaproof programma aan. Recente onderzoek in het voormalig Zuiderzeegebied en het oude dorp van Urk heeft bijzondere vondsten en nieuwe inzichten opgeleverd, die in dit weekend worden gepresenteerd.

Onthulling gezichtsreconstructie

In Museum Schokland wordt op 18 juni de gezichtsreconstructie onthuld van de prehistorische bewoonster van het gebied Schokland. Ook wordt de naam bekend gemaakt van deze bewoonster. Naar aanleiding van de onthulling wordt een wisseltentoonstelling geopend in de pastorie van de museumkerk. Hier wordt het vervaal van de opgravingen in 1990 en het proces van de reconstructie verteld.

Op zondag 20 juni zijn in Museum Schokland verschillende lezingen bij te wonen. Afhankelijk van de geldende coronaregels worden de lezingen met beperkte capaciteit in de museumkerk aangeboden of worden ze live uitgezonden. Hierover volgt later een bericht.

Archeologische attracties

Op zaterdag 19 juni wordt op Urk ’s ochtends een wandeling langs vier archeologische attracties georganiseerd. Presentaties vinden plaats in Museum Het Oude Raadhuis, het oude kerkhof, de ‘Timmerschuur van Hagendoorn’ en bij North Sea Fossils. ’s Middags is er open huis bij de timmerschuur op Wijk 5-37a en bij North Sea Fossils.

In het museum presenteren amateurarcheologen Klaas en Lub Post een Urcker Kroniek over recente opgravingen en bieden nieuw inzicht in de oudheid en welvaart van Urk. Bezoekers kunnen met een VR bril een duik in een botterwrak nemen. Bij het oude kerkhof vertelt auteur Tiemen Roos het verhaal van de herbegraven Urker schedels.

In de ‘Timmerschuur van Hagendoorn’ presenteren Henk en Jelle Kapitein hun bijzondere opgravingen en plannen om de Urker archeologie op de kaart te zetten. Bij North Sea Fossils vertelt Jeroen Kempers het fascinerende verhaal van de voorloper van de Noordzee, Doggerland. Bezoekers krijgen de kans talloze prehistorische botten en skeletten die deels door Urker vissers zijn opgevist, te bewonderen.

De Flevomeer bibliotheek organiseert in de maand juni een tentoonstelling van de mooiste vondsten van de ‘Urker diggers’. Deze groep jongeren speurt met metaaldetectoren naar munten, beeldjes, knopen en sieraden.

Aanmelding is verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (alleen voor ochtendprogramma). Voor een bezoek aan Museum Schokland is een reservering verplicht via www.museumschokland.nl.

Programma Archeologiedagen Urk Zaterdag 19 juni 2021

Hele maand juni

Tentoonstelling Juweeltjes van de ‘Urker Diggers’ in Flevomeerbibliotheek

Zaterdag 19 juni

Tijd

Onderwerp

Locatie

Informatie

 

10.00

Koffie en inloop

 

Museum

 

10.10

Welkomstwoord; presentatie nieuwe Kroniek

Museum

Presentatie door Klaas Post

10.40

Presentatie VR brillen

 

Museum

Presentatie door Jan Verhoeff

10.50

Wandelen van museum naar kerkhof

 

 

11.00

Urker Schedels

Westkant van Kerkhof / Kerkje ad Zee

Presentatie door Tiemen Roos (Bij regen in Kerkje aan de Zee)

11.20

Bezoek aan graf Urker schedels (in groepjes);

Wandelen naar Timmerschuur van Hagendoorn.

 

 

11.30

Presentatie ‘Sporen van een rijk verleden’

Timmerschuur Hagendoorn

Wijk 5-37A

Presentatie door Henk en Jelle Kapitein

11.50

Bekijken vindplaats (in groepjes);

Wandelen/fietsen naar North Sea Fossils.

 

 

12.00-

12.10

Ontvangst bij North Sea Fossils

North Sea Fossils

Ambachtsweg 13r

 

12.10-12.30

Presentatie ‘Schatten van de zeebodem’

NSF

Presentatie door Jeroen Kempers

12.30-13.00

Rondneuzen bij NSF

 

 

Middagprogramma

14.00-

16.30

Open huis bij North Sea Fossils en Timmerschuur van Hagendoorn (Wijk 5-37A)

North Sea Fossils is van 10-12 ook open voor publiek.

Meedoen? Het ochtendprogramma kost € 10; aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het middagprogramma is gratis; geen aanmelding vereist.