Urker Uitgaven viert 40-jarig jubileum met extra feestelijke Dag van de Urker Geschiedenis

| Urk, 29 september 2022  -  Door welke rampen is Urk getroffen? Zijn er nog sporen van het verdronken dorp Espelo op de Vormt terug te vinden? Deze vragen staan centraal op 8 oktober, de Dag van de Urker Geschiedenis. Naast interessante lezingen wordt Timmerschuur Hagendoorn/SCARF officieel geopend en het 40-jarig jubileum van Stichting Urker Uitgaven (SUU) gevierd. De organisatie sluit dit jaar aan bij het landelijk thema van de Maand van de Geschiedenis, ‘Wat een ramp!’ Amateur-onderzoekers kammen de Vormt af naar sporen van het verdronken Espelo, inclusief de katholieke kerk die hier heeft gestaan. Op 8 oktober delen zij hun bevindingen.

Dit gebeurt tijdens het lezingenprogramma in de Botterschuur van Stichting Urker Botter (Wijk 1-21) Hier wordt ook de Cornelis de Vries-prijs uitgereikt en een nieuwe Urcker Kroniek met lezing gepresenteerd: die van Marjanne Foppen over het Vissersmonument.

Middeleeuws historicus Anton Kos, nazaat van een erfgooier, gaat in op het historische beheer van het Gooi en Urk door de toenmalige gezamenlijke eigenaar: Stift Elten.

's Middags wordt op Wijk 5 nr 37b de Timmerschuur Hagendoorn met SCARF-collectie van archeologische vondsten uit het oude dorp geopend. SUU financiert het doorgaande onderzoek en de inrichting van de kelder. De dag wordt afgesloten met een feestelijke borrel ter ere van het 40-jarig bestaan van de stichting.

De entree kost € 10. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie het eerst komt wie het eerst maalt! 

Programma

Tijd Activiteit

10.10-10.30

Officiële opening door dagvoorzitter Jacqueline Visscher en uitreiking Cornelis de Vries-prijs door wethouder Freek Brouwer

10.30-11.00

Uitreiking Urcker Kroniek en lezing Marjanne Foppen - Urker Vissersmonument, Verenigd boegbeeld of bron van verdeeldheid?

11.00-11.30

Lezing Anton Kos – Middeleeuws bestuur in het Gooi en Urk

11.30-12.00

Grote Geschiedenis Quiz

12.00-12.30

Lezing Jelle en Janna de Vries - Speuren naar Espelo

12.30-14.00

Lunch break

14.00-15.00

Opening Timmerschuur Hagendoorn/SCARF

15.00-16.00

Borrel ter ere van 40 jaar Stichting Urker Uitgaven

Illustratie van kerkgangers die naar de kerk van Espelo waden: Willem Blok