Bijzondere lezingen en primeurs op de Dag van de Urker geschiedenis 10 oktober 2020

Ook dit keer sluiten de organisatoren aan bij het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis, dit jaar ‘Oost West’. Het programma start om 11 uur in de grote zaal van het museum met de uitreiking van de Cornelis de Vries-prijs. Deze prijs is een initiatief van de Stichting Erfgoed Urk en is bedoeld als erkenning voor het werk van (amateur) historici over Urk.

Anita Kramer-Post presenteert haar roman ‘Het Geheim van de Tabaksdoos’, een spannend verhaal over de redding van de bemanning van het Duitse stoomschip ‘Urania’ door Evert Bakker (Evert Duum), Cornelis Hoefnagel en bemanning in 1873.

Mandy van Dijk geeft ons een inkijkje in haar boek Duivelseiland, over het interneringskamp voor buitenlandse officieren dat tijdens de eerste Wereldoorlog op Urk was gevestigd. Geïnteresseerden kunnen met haar mee op een rondwandeling langs de plekken die in de periode 1914-18 belangrijk waren.

Het middagprogramma wordt ingeluid met de presentatie van een nieuwe Urker Kroniek over Urker dienstmeisjes. Arjan Baarssen en Lucia de Vries werkten het afgelopen jaar aan een onderzoek naar deze meisjes, die op zeer jonge leeftijd met name naar de kop van Noord-Holland en Amsterdam vertrokken, vaak om pas vlak voor hun trouwen terug te keren.

De jonge historicus Bert Jan van Slooten presenteert zijn onderzoek naar ‘De blik van een klein eiland op een grote wereld’, een analyse van artikelen in de Urker Courant in de 20-er jaren van de vorige eeuw.

Eva Vriend sluit het programma met aandacht voor haar nieuwste boek ‘Daar ging de zee eens te keer’. In dit verhaal is de Urker visser Jurie van den Berg een van de vier hoofdpersonen, en wordt de impact van de inpoldering op diverse Zuiderzeeplaatsen beschreven.

Aanwezigen krijgen ook de kans de tentoonstellingen in het vernieuwde museum te bekijken, waaronder de Zuiderzeewet en het werk van Jantje de Knipper. Ook in de bibliotheek worden historische activiteiten georganiseerd.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk maar vanwege beperkte zitruimte door de corona maatregelen is reservering verplicht. Een mailtje naar info@urkeruitgaven.nl is voldoende.