Nieuws

Zeeheldenwijk en Port of Urk leveren bijzondere archeologische ontdekkingen op

20 april 2023 - Op 20 april 2023 organiseerde Stichting Erfgoed Urk (SEU) samen met de gemeente Urk de Informatieavond Archeologie Zeeheldenwijk en Port of Urk. We namen een kijkje op het gebied ten zuid-oosten van de Urker keileembult in 6500 tot 5000 v Chr. De archeologen die onderzoek doen in Port of Urk en Zeeheldenwijk denken met maar liefst 360.000 vondsten nieuwe inzichten te krijgen in de tijd dat jager-verzamelaars boer werden.
Lees meer...Zeeheldenwijk en Port of Urk leveren bijzondere archeologische ontdekkingen op

Dienstmeisjesroute feestelijk geopend

Urk, 3 januari 2023  -  Op een zonnige januaridag was het dan eindelijk zover: de Dienstmeisjesroute werd feestelijk geopend. Commissaris van de Koningin Leen Verbeek trok samen met zes leerlingen van de Musicalschool Light Up de boezel van de eerste infopaal op de Westhaven. Daarna wandelde het gezelschap langs de zes meerpalen, waar de musicalsterren 'hun' dienstmeisjesverhaal vertelden. Een stralende opening van een bijzondere, nieuwe attractie in Urks oude dorp.
Lees meer...Dienstmeisjesroute feestelijk geopend

Geschiedenis van Urk nu beter doorzoekbaar

De website van de Stichting Urker Uitgaven bevat al een schat aan Urker historie, maar die is nóg omvangrijker geworden. In het kader van het 40-jarig bestaan zijn veertig publicaties online gezet. Onder de bezielende leiding van Tromp de Vries en Albert van Urk verschenen tientallen publicaties over de Urker geschiedenis. De eerste uitgave ‘Urk is zo mooi’, van dorpsdichteres Mariap van Urk-Koffeman, was al snel uitverkocht. En datzelfde gold voor de uitgaven die volgden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Over visserij, vissers, verenigingsleven, klederdracht, boeren en vrouwen van Urk.
Lees meer...Geschiedenis van Urk nu beter doorzoekbaar

Dag van de Urker Geschiedenis 2022: Het slavernijverleden van Urk

Urk, 8 oktober 2022  -  Wie altijd dacht dat Urkers vrije en onafhankelijke lieden waren geweest, kwam er op de Dag van de Urker Geschiedenis achter dat de werkelijkheid toch anders was. In een tot de nok toe gevulde Botterschuur vertelde historicus Anton Kos dat ook Urk een slavernijverleden kent. De Urker boeren waren onvrijen van beide geslachten. Anton Kos deed onderzoek naar Nardinclant (het Gooi) dat net als Urk in het jaar 968 door graaf Wichman werd geschonken aan het stift Elten. De rechten over de landen van Urk waren al in de negende eeuw geschonken door de keizer als beloning voor het verdrijven van de Vikingen. Nadat graaf Wichman in 964 weduwnaar was geworden en een paar jaar later ook nog zijn enige zoon overleed, besloot hij het stift Elten te stichten met zijn jongste dochter Liutgard als abdis.
Lees meer...Dag van de Urker Geschiedenis 2022: Het slavernijverleden van Urk