Dag van de Urker geschiedenis “Eureka”

Een goede kanshebber is Henry Havard, een Fransman die in 1873 een reis maakte rondom de Zuiderzee. Hij was lyrisch over Urk en sprak lovend over zijn bewoners. Honderdvijftig jaar later legde schrijver Ronald Nijboer dezelfde reis af. Wat is veranderd en wat is gebleven? Hoe zijn we omgegaan met ons landschap en onze cultuur? Via Henry Havard neemt Ronald Nijboer ons mee naar het Urk en de Zuiderzee van de 19e eeuw.
Havards lovende beschrijving van het “schilderachtige” Urk inspireerde vele kunstenaars om het eiland te bezoeken. Kunst droeg sterk bij aan de beeldvorming van niet alleen Urk, maar ook andere Zuiderzeedorpen zoals Volendam. Elisabeth Oost presenteert in haar lezing een korte geschiedenis over de rol van kunstenaars en de identiteit van de beide plaatsen en hun verschillen.
Het ontdekken van Urk gaat verder dan alleen de laatste honderdvijftig jaar. Er worden recentelijk veel opgravingen gedaan die ons vertellen over het onderbelichte Urk van vóór Henry Havard. Wat zeggen deze vondsten over het middeleeuwse leven op Urk en waarom werd juist in het jaar 1381 een “Sterckte” gebouwd op het eiland? Klaas Post sluit met zijn lezing het ochtendprogramma af.
—Programma—
Het ochtendprogramma vindt plaats in Museum ‘t Oude Raadhuis te Urk (Wijk 2-2).
U bent welkom vanaf 9:30 uur. Het programma duurt van 10:00 tot 12:30 uur. Het kopen van een toegangskaart voor het museum (à € 7,-) geldt als toegangsbewijs voor het ochtendprogramma. Entree is gratis voor Museumkaarthouders. Let op: men dient zich van te voren aan te melden voor het ochtendprogramma door te mailen naar info@urkeruitgaven.nl
Tijdens het middagprogramma kunt u bij de archeologische collectie SCARF -naast vondsten uit de middeleeuwen- voor het eerst vondsten uit de Urker prehistorie bekijken.
Kom zelf de Urker geschiedenis ontdekken! Het middagprogramma vindt plaats bij de Timmerschuur Hagendoorn te Urk (Wijk 5-37b).
U bent daar van 14:00 tot 16:30 uur van harte welkom. De toegang is gratis.
Aanmelden via info@urkeruitgaven.nl