‘Full time genealoog’ ontvangt Cornelis de Vries prijs

Klaas Kramer (79) ontvangt de tweede Cornelis de Vries prijs voor zijn toewijding aan het actualiseren en toegankelijk maken van de database van alle Urkers. Deze database helpt Urkers om hun roots te leren kennen; ook vormt deze een rijke bron van informatie voor de Urker geschiedschrijving.

Om hem van andere naamgenoten te onderscheiden staat Klaas Kramer bekend als ‘Klaas uit Heerenveen’. Ondanks zijn leeftijd is het uitpluizen van stambomen een ‘zeg maar gerust full time baan’ die hem minimaal acht uur per dag achter de computer doet belanden. Het minutieuze werk van het doorzoeken van archiefmateriaal en aanvullen van stambomen is namelijk zeer tijdrovend.

Klaas is de oudste zoon van de op Urk geboren Ab Kramer, die in de jaren 30 als fabrieksarbeider in Wormerveer aan de slag ging. Kramers passie voor stambomen begon met een reünie van de familie Kramer in 1984. Door het ontmoeten van (verre) familieleden raakte Klaas geïnteresseerd in het Kramer-geslacht. Al snel werd hij lid van de Werkgroep Genealogie van Vrienden van Urk, die werkt aan een database van alle Urkers.

In 1988 liep de hobby pas echt uit te hand, toen Kramer na een hartaanval negen maanden thuis kwam te zitten. Ook na zijn pensionering ziet zijn vrouw Gon hem weinig; gelukkig kan ze zichzelf goed vermaken.

Het liefst verhuist Klaas naar Urk maar daar steekt zijn vrouw Gon een stokje voor. “Dan zou ik hem helemaal nooit meer zien”, legt ze uit.

De genealogie geeft Klaas veel plezier, en het heeft zijn banden met (verre) familieleden versterkt. “In het verleden zag ik hen alleen op begrafenissen; gelukkig zie ik ze nu ook op leukere momenten.”

Klaas en Gon hebben drie kinderen en vier kleinkinderen. De kinderen zijn internationaal gericht hebben niet veel met Urk maar genieten wel van het enthousiasme van hun ouders. In augustus vierden Klaas en Gon hun 56-ste huwelijksjaar in het Achterhuis met het hele gezin.

De prijs is net zo goed voor Klaas’ echtgenote Gon, die haar man vaak moet missen en hem steunt in zijn ‘full time hobby’.