Geschiedenis van Urk nu beter doorzoekbaar

‘Urk in de twintigste eeuw’, een omvangrijk stuk geschiedenis over Urk in de vorige eeuw, is nog steeds verkrijgbaar bij de boekhandel. De laatste gedrukte uitgave betrof het boek over de kunstenaar Ernst Leyden, die van 1919 tot 1921 op Urk vertoefde.

De Stichting Urker Uitgaven heeft zich vanaf 2018 toegelegd op digitale publicaties via de website. De canon van Urk is hierop te lezen en jaarlijks verschijnen een aantal Urcker Kronieken waarin historische onderwerpen worden uitgediept. Ook deze zijn online te lezen.

Om de geschiedenis van Urk door te geven zijn nu ook veertig eerder gedrukte publicaties, gedigitaliseerd door Multiscan, online gezet. Daarnaast is het standaardwerk van Cornelis de Vries ‘De geschiedenis van het eiland Urk’, ingescand door Stichting Odulphus, op de site geplaatst. Ze zijn nu gratis toegankelijk. Met behulp van zoektermen is de informatie in deze boeken nu in een handomdraai te vinden.

Volgens voorzitter Klaas Post is de digitalisering van de veertig publicaties een positieve ontwikkeling voor (amateur)historici: “Voor lezers waren de papieren publicaties al zeer waardevol. Nu ze online staan en doorzoekbaar zijn worden ze voor onderzoekers zo mogelijk nóg belangrijker”, aldus voorzitter Post.

De publicaties zijn HIER te lezen.