Nationale Archeologiedagen op Urk en Schokland 18-20 juni 2021

Tijdens de Archeologiedagen bieden Museum Schokland, Museum Het Oude Raadhuis en Stichting Urker Uitgaven een coronaproof programma aan. Recente onderzoek in het voormalig Zuiderzeegebied en het oude dorp van Urk heeft bijzondere vondsten en nieuwe inzichten opgeleverd, die in dit weekend worden gepresenteerd.

Onthulling gezichtsreconstructie

In Museum Schokland wordt op 18 juni de gezichtsreconstructie onthuld van de prehistorische bewoonster van het gebied Schokland. Ook wordt de naam bekend gemaakt van deze bewoonster. Naar aanleiding van de onthulling wordt een wisseltentoonstelling geopend in de pastorie van de museumkerk. Hier wordt het vervaal van de opgravingen in 1990 en het proces van de reconstructie verteld.

Op zondag 20 juni zijn in Museum Schokland verschillende lezingen bij te wonen. Afhankelijk van de geldende coronaregels worden de lezingen met beperkte capaciteit in de museumkerk aangeboden of worden ze live uitgezonden. Hierover volgt later een bericht.

Archeologische attracties

Op zaterdag 19 juni wordt op Urk ’s ochtends een wandeling langs vier archeologische attracties georganiseerd. Presentaties vinden plaats in Museum Het Oude Raadhuis, het oude kerkhof, de ‘Timmerschuur van Hagendoorn’ en bij North Sea Fossils. ’s Middags is er open huis bij de timmerschuur op Wijk 5-37a en bij North Sea Fossils.

In het museum presenteren amateurarcheologen Klaas en Lub Post een Urcker Kroniek over recente opgravingen en bieden nieuw inzicht in de oudheid en welvaart van Urk. Bezoekers kunnen met een VR bril een duik in een botterwrak nemen. Bij het oude kerkhof vertelt auteur Tiemen Roos het verhaal van de herbegraven Urker schedels.

In de ‘Timmerschuur van Hagendoorn’ presenteren Henk en Jelle Kapitein hun bijzondere opgravingen en plannen om de Urker archeologie op de kaart te zetten. Bij North Sea Fossils vertelt Jeroen Kempers het fascinerende verhaal van de voorloper van de Noordzee, Doggerland. Bezoekers krijgen de kans talloze prehistorische botten en skeletten die deels door Urker vissers zijn opgevist, te bewonderen.

De Flevomeer bibliotheek organiseert in de maand juni een tentoonstelling van de mooiste vondsten van de ‘Urker diggers’. Deze groep jongeren speurt met metaaldetectoren naar munten, beeldjes, knopen en sieraden.

Aanmelding is verplicht via info@urkeruitgaven.nl (alleen voor ochtendprogramma). Voor een bezoek aan Museum Schokland is een reservering verplicht via www.museumschokland.nl.

Programma Archeologiedagen Urk Zaterdag 19 juni 2021

Hele maand juni
Tentoonstelling Juweeltjes van de ‘Urker Diggers’ in Flevomeerbibliotheek
Zaterdag 19 juni
Tijd Onderwerp Locatie Informatie

 

10.00 Koffie en inloop

 

Museum  
10.10 Welkomstwoord; presentatie nieuwe Kroniek Museum Presentatie door Klaas Post
10.40 Presentatie VR brillen

 

Museum Presentatie door Jan Verhoeff
10.50 Wandelen van museum naar kerkhof    
11.00 Urker Schedels Westkant van Kerkhof / Kerkje ad Zee Presentatie door Tiemen Roos (Bij regen in Kerkje aan de Zee)
11.20 Bezoek aan graf Urker schedels (in groepjes);

Wandelen naar Timmerschuur van Hagendoorn.

   
11.30 Presentatie ‘Sporen van een rijk verleden’ Timmerschuur Hagendoorn

Wijk 5-37A

Presentatie door Henk en Jelle Kapitein
11.50 Bekijken vindplaats (in groepjes);

Wandelen/fietsen naar North Sea Fossils.

   
12.00-

12.10

Ontvangst bij North Sea Fossils North Sea Fossils

Ambachtsweg 13r

 
12.10-12.30 Presentatie ‘Schatten van de zeebodem’ NSF Presentatie door Jeroen Kempers
12.30-13.00 Rondneuzen bij NSF    
Middagprogramma
14.00-

16.30

Open huis bij North Sea Fossils en Timmerschuur van Hagendoorn (Wijk 5-37A)

North Sea Fossils is van 10-12 ook open voor publiek.

Meedoen? Het ochtendprogramma kost € 10; aanmelding via info@urkeruitgaven.nl

Het middagprogramma is gratis; geen aanmelding vereist.