Stichting Urker Uitgaven geeft stripboek ‘Japien de Joode’ uit

Het project is gebaseerd op het boekje ‘Een ver-Urkte Israëliet, het levensverhaal van Japien de Joode’ over de familie Kropveld. Dit werd in de jaren negentig geschreven door Jelle van Slooten en uitgegeven door Stichting Urker Uitgaven (SUU). Het boekje wordt op verschillende basisscholen als voorbeeld van Jodenvervolging gebruikt.  Leerkrachten merken daarbij op dat het moeilijk toegankelijk is en een lesmethode ontbreekt. Het stripboek zal het verhaal toegankelijker maken en door het bijbehorende lespakket en de QR-code tour zijn mooie handvaten voor scholen om de geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog een ‘gezicht’ te geven.

Mooie samenwerking

Het was de wens van Stichting Odulphus om SUU als uitgever te hebben voor het stripboek. Zij zien dit stripboek graag opgenomen in het indrukwekkende bestand van uitgaven van de stichting over de geschiedenis van Urk, inclusief het eerdere boek over de familie Kropveld (1995).

De teksten voor het stripboek zijn geschreven door Meindert Hakvoort en Jelle van Stichting Odulphus, met de hulp van tekstschrijver Frank Jonker. De tekeningen worden gemaakt door Danker Jan Oreel, die eerder ‘Tel Israël’, maakte, een stripboek over de geschiedenis van Israël. Vooral de wijze waarop de tekenaar gebruik gemaakt heeft van bestaand fotomateriaal en bestaande locaties is bijzonder te noemen.

Om het stripboek straks zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen en ook voor iedereen verkrijgbaar te maken, wordt er een website ontwikkeld waar het verhaal van de familie Kropveld op Urk, voor- en tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het kort te lezen is. Het stripverhaal kan daar ook daadwerkelijk worden besteld en het speciaal hiervoor ontwikkelde educatieve materiaal kan gratis worden gedownload. Het lesmateriaal is bedoeld voor groep 8 van het lager onderwijs en de brugklas van het middelbaar onderwijs.

Hendrika Kropveld temidden van Urker buren (foto Stichting Urk in Oorlogstijd)

De familie Kropveld woonde van 1940 tot 1942 op Urk, in een gehuurde woonkamer op het adres Wijk 8-30. Het gezin bestond uit vader Israël Samuël Kropveld (1892), straathandelaar, moeder Hendrika Kropveld – de la Penha (1895) en dochter Lea Kropveld (1924). Vader Israël Samuël stond bekend als Japien de Joode. Het gezin verhuisde in 1942 op last van de Duitse bezetter naar het getto in Amsterdam. In 1943 werd het gezin gedeporteerd naar Sobibor, in het oosten van Polen, waar ze bij aankomst werd vergast. Op Urk zijn Stolpersteine voor hun toenmalige woonplek te vinden en hun namen zijn te vinden op het ‘Monument voor de gevallen Urkers’.