Urks eerste historische stripboek nu in de winkel

Israël Samuel Kropveld, op Urk ‘Japien de Joode’ genoemd, verdiende op het voormalig eiland zijn geld met de verkoop van allerhande spullen. Op gezag van de Duitsers moest de familie Kropveld zich melden en werd het enige Joodse gezin uit Flevoland dat in vernietigingskamp Sobibor is vermoord. Het tragische verhaal van de familie Kropveld uit Urk wordt verteld in een door Danker Jan Oreel getekend uniek stripalbum.

Auteur Frank Jonker en tekenaar Danker Jan Oreel vertellen het verhaal aan de hand van de vier jongeren, die meer willen weten over de Urker ‘Struikelstenen’. Deze herdenkingsstenen, die op verschillende plaatsen in ons land liggen, wijzen ons op het lot van de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskampen werden omgebracht. In het stripboek lopen de jongeren met een gids door het hedendaagse Urk. Zo worden de beelden geschetst van Urk in oorlogstijd en van het wel en wee van Japien en zijn gezin, die zich op Urk helemaal thuis voelden.

Persoonlijke geschiedenis

Het stripboek is uitgebracht in twee talen, in het Nederland en in de Urker vertaling van Gerrit Pasterkamp. Het is gebaseerd op het in 1995 uitgegeven boek ‘Een ver-Urkte Israëliet, het levensverhaal van Japien de Joode’, geschreven door Jelle van Slooten. Een persoonlijke geschiedenis die is ingebed in de bredere context van de oorlog. Andere aspecten uit de Flevolandse historie worden in de strip ook voor het voetlicht gebracht, zoals de neergehaalde gevechtsvliegtuigen in het IJsselmeer en de polders.

Met dit unieke stripboek kunnen lezers zich met de familie Kropveld en andere slachtoffers van de oorlog identificeren. Ze worden zich bewust van discriminatie, racisme en antisemitisme tijdens de Tweede Wereldoorlog en in onze huidige samenleving. Voor de scholen zijn er lespakketten aan gekoppeld die gratis te downloaden zijn van de site en is het stripboek tegen gereduceerde prijs beschikbaar.

Stichting Odulphus nam het initiatief tot het maken van het stripboek, en vond brede steun in de samenleving en het bedrijfsleven. Ten behoeve van de historische getrouwheid kregen schrijver en tekenaar volop input vanuit de Urker gemeenschap.

Japien de Joode is uitgegeven door Stichting Urker Uitgaven. Het stripboek in A4-formaat telt 52 pagina’s en is voor 10 euro verkrijgbaar in de boekhandel op Urk en te bestellen via de website www.japiendejoode.nl.