Storm werd een orkaan

De inmiddels 91-jarige Piet van den Berg is het enige nog levende bemanningslid en uit zijn mond wordt het aangrijpende verhaal opgetekend in de nieuwe uitgave van Urcker Kronieken.

De weersvoorspellingen gaven aan dat het een harde tot krachtige noordwestelijke wind zou worden met windstoten tijdens buien. In drie uur tijd ontwikkelde die ‘krachtige wind’ zich echter tot een orkaan. De HD 8 en UK 174 verdwenen voor altijd in de golven en ook van de bemanningen werd geen spoor meer teruggevonden. De UK 41 kwam plat op het water te liggen, de bovenkant van de stuurhut werd er afgeslagen, maar rechtte zich weer. Door een grondzee werd de UK 60 ‘Neeltje’ ondersteboven gekeerd en de 37-jarige schipper Jan van den Berg verdween met stuurhut en al in zee. De bemanning zat in het vooronder opgesloten. Onder was boven en de mannen moesten een zekere dood onder ogen zien. Door een wonder kwam het schip weer recht, wist het stuurloze wrak de storm te doorstaan en overleefde de bemanning na veel ontberingen. Het Belgische vissersschip O 183 ‘Oscar Angèla’ nam de gehavende UK 60 op sleeptouw naar de haven van IJmuiden. De Belgische schipper ontving hiervoor later een koninklijke onderscheiding.


Schipper Roland Haelewyck, tweede van rechts, ontvangt een gouden eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau uit handen van de Nederlandse consul.

Klik op de cover om deze uitgave van Urcker Kronieken te lezen. U kunt het nummer ook downloaden via de knop links boven aan de pagina. Om het werk van de Stichting Urker Uitgaven te steunen en te kunnen doorgaan met het publiceren van de Urcker Kronieken, vragen wij u om € 2,- per gedownloade uitgave over te maken op rekeningnummer NL 32 ABNA 0436429853 (t.n.v. Stichting Urker Uitgaven). Als u de stichting een warm hart toedraagt mag u uiteraard ook meer overmaken.

Redactie: Marret Kramer, Janna Willems, Mark Broch, Klaas Post.

Dit initiatief wordt ondersteund door: