Vuurtoren is weer als nieuw

Ter gelegenheid van de heropening presenteerde de Stichting Urker Uitgaven een Urcker Kroniek over de vuurtoren. Sjoert van den Berg vertelt het verhaal over de trouwe wachter aan zee en zijn dienaars. Dit hoog tegen de hemel afstekende baken in zee heeft Urk eeuwenlang belangrijk gemaakt. Een centraal navigatiepunt tussen de gevaarlijke ondieptes van de drukbevaren Zuiderzee. Het was zelfs zo belangrijk dat de Stad Amsterdam, de Staten van Holland en West-Friesland en de Commissie voor de Pilotage er fortuinen investeerden om het eiland en de vuurbaak te behouden. Rijkswaterstaat is op dezelfde voet doorgegaan, en heeft nu weer fors geïnvesteerd in de gehele renovatie van de vuurtoren. De functie is wel veranderd; deze is grotendeels gereduceerd tot een mooi, markant en historisch dorpsgezicht. ,,Daarmee is deze vuurtoren eigenlijk van ons allemaal”, zo gaf wethouder Freek Brouwer aan bij de openingshandeling, die bestond uit het samen met beheerder Rense Bakker hijsen van de vlag.
Bakker vertelde dat bijna alles is aangepakt, van stucwerk, schilderwerk tot het koperen dak. Schildersbedrijf Snijder heeft er heel wat uurtjes inzitten en er moest zelfs een oude kopersmid opgetrommeld worden om het ronde dak op ambachtelijke wijze te herstellen.

Sjoert van den Berg werd ooit aangezet tot zijn onderzoek naar de vuurtoren nadat en toerist zich afvroeg waarom het licht van de Urker vuurtoren linksom draait en bij de andere vuurtorens rechtsom. Een vraag waar Van den Berg antwoord op geeft in de lijvige Urcker Kroniek. In zijn onderzoek zijn ook veel nog onbekende zaken aan het licht gekomen.

Klik op de cover om deze uitgave van Urcker Kronieken te lezen. U kunt het nummer ook downloaden via de knop links boven aan de pagina. Om het werk van de Stichting Urker Uitgaven te steunen en te kunnen doorgaan met het publiceren van de Urcker Kronieken, vragen wij u om € 2,- per gedownloade uitgave over te maken op rekeningnummer NL 32 ABNA 0436429853 (t.n.v. Stichting Urker Uitgaven). Als u de stichting een warm hart toedraagt mag u uiteraard ook meer overmaken.

Redactie: Marret Kramer, Janna Willems, Mark Broch, Klaas Post.